Skip to content

4 årsaker til at forbrukslån er så populære

Nordmenn låner stadig mer, og ikke bare til bolig og lignende dyre investeringer. Opptaket av såkalte forbrukslån har økt kraftig i de siste årene.

Her er de viktigste årsakene til de usikrede lånenes popularitet.

Relativt enkle krav for å kvalifisere

Kravene for å få låne er relativt enkle, og de fleste vil ikke ha problemer med å få aksept på søknaden.

Det som kan skje er imidlertid at man får nei på den spesifikke lånesummen, fordi banken anser at lånet er for stort i forhold til betalingsevnen. I slike tilfeller får ofte søkeren tilbud om å låne et mindre beløp enn det han eller hun skrev i søknaden.

Grunnkravene varierer fra bank til bank, men ligger som regel innenfor det følgende:

  • Alder: fra 18 til 25 år.
  • Inntekt: fra fast inntekt til årsinntekt på 250 000 kroner.
  • Søkeren må være norsk, eller bosatt i Norge (skattepliktig).

I tillegg kreves det at søkeren ikke har betalingsanmerkninger. Dette er det punktet som resulterer i flest avslag. Personer med betalingsanmerkninger må kvitte seg med anmerkningen før de kan få låne, noe som gjelder i nesten alle banker. Unntakene er banker som tilbyr forbrukslån med sikkerhet.

Tips til korrekt bruk

Usikrede lån er ment for alle typer behov. Derfor stilles det ingen krav til bruken av pengene, annet enn at de ikke kan gå til noe som strider mot norsk lovgivning. Dette siste er årsaken til at bankene stiller spørsmål om formål når du søker.

Forbrukslån.no lister opp en del viktige regler omkring hva du bør fokusere på. Det inkluderer viktigheten av å kun se på lånets effektive rente, samtidig som du ber om flere prisanslag fra ulike långivere/meglere (kilde: forbrukslån.no/forbrukslån-lav-rente).

Hva du svarer her har imidlertid ingen innvirkning på retten din til å bruke pengene på noe annet enn det du oppga. Spørsmålene er en formalitet, og må være der i henhold til loven om hvitvasking av penger. Det er likevel viktig å være ærlig med banken.

Bankenes statistikk viser at de vanligste formålene med usikrede lån er følgende:

Mange bruker også lån uten sikkerhet som en ekstra buffer i tilfelle de får akutt behov for penger.

Muligheten for å oppnå reduserte priser er langt høyere hvis du tar deg tid til å sjekke satsene flere steder.

Mange banker og tilbud

Antallet banker som tilbyr lån uten sikkerhet er høyt, og det kommer stadig nye banker på dette markedet. I tillegg tilbyr mange sparebanker tilsvarende typer lån, men da som regel til eksisterende kunder. Det er også variasjoner i hvilke typer lån uten sikkerhet du kan søke om. Noen banker har tilpassede lån for de som kun trenger en liten sum raskt, mens andre tilbyr langt høyere summer for større investeringer. Lån til refinansiering er spesielt aktuelt hos banker med store lån.

Her er to gode nettsider som har oversikt over tilbud fra relevante banker:

Enkel og rask refinansiering

Usikrede lån er velegnet for refinansiering av dyr gjeld, spesielt om gjelden kommer fra kredittkort og små forbrukslån. Rentene på denne typen gjeld er nesten alltid betydelig høyere enn på et usikret lån av en viss størrelse. Den billigste løsningen er riktignok lån som er sikret med pant, men det er ikke alle som har egen eiendom å stille med som sikkerhet. Derfor velger mange i stedet å ta opp et usikret lån som er stort nok til å dekke den dyreste og mest problematiske gjelden.

Her er fem av de mest brukte bankene for lån uten sikkerhet som brukes til refinansiering:

  • Ikano Bank – lån uten sikkerhet inntil 400 000 kroner, renter fra 7,9%
  • Instabank – lån uten sikkerhet inntil 500 000 kroner, renter fra 7,99%
  • yA Bank – lån uten sikkerhet inntil 500 000 kroner, renter fra 7,9%
  • Bank Norwegian – lån uten sikkerhet inntil 600 000 kroner, renter fra 8,99%
  • Re:member – lån uten sikkerhet inntil 600 000 kroner, renter fra 7,95%

Pass på kostnadene

Ha i tankene at et usikret lån er dyrere enn lån med sikkerhet, som for eksempel boliglån. Dessverre ser vi at det er en del mennesker som får betalingsproblemer på grunn av usikrede lån.

Særlig når personen tar opp flere små lån, ofte kombinert med at de opparbeider seg gjeld fra kredittkort.
Lån aldri mer enn du vet du kan enkelt betale tilbake, og unngå å låne dersom du har en usikker arbeidssituasjon eller inntektskilde. Har du allerede høy gjeld fra flere usikrede lån bør du sannsynligvis vurdere å få på plass en refinansiering.

Se også vår Facebook, Twitter og Instagram.